احتمالاً شما جوشکارانی را دیده اید که در هنگام جوشکاری با عینک ایمنی یا کلاه ماسک جوشکاری کار میکنند. آنها از این عینک برای محافظت از چشمان خود در برابر شعله جوشکاری در هنگام کار با اینورتر جوشکاری استفاده می کنند که به برق زدگی چشم بر اثر جوشکاری نیز معروف است. حتی اگر بتوانید با درمان های خانگی یا کمک های پزشکی از شر آن خلاص شوید، واقعاً یک وضعیت دردناکی را تجربه خواهید کرد. البته این شکل از آسیب چشم ممکن است برای هر کسی که چشمانش در معرض اشعه ماوراء بنفش شدید قرار دارد، اتفاق بیفتد. پس هنگامی که قرنیه چشم در معرض اشعه ماوراء بنفش قرار می گیرد، سوختگی ناگهانی رخ می دهد.
رعایت نکات ایمنی باعث می شود کمتر به درد دردناک و غیر قابل تحمل برق زدگی چشم بر اثر جوشکاری دچار شوید. سلامتی خودتان مهم تر از هر چیزی است و باید اولویت اول تان در زندگی، حفظ سلامتی تان باشد. در این مقاله از وینرتولز به بررسی کامل برق زدگی چشم پرداخته و با علائم و روش درمان آن آشنا خواهیم شد.
فهرست مطالب
Toggleبرق زدگی چشم بر اثر جوشکاری چیست؟
برق زدگی چشم یا همان جوش افتادن چشم (به انگلیسی: flash burn) که در اصطلاح پزشکی، به عنوان UV keratitis یا کراتیت UV شناخته می شود، یک التهاب دردناک قرنیه است که در آن یک بافت شفافی جلوی چشم را می پوشاند. این التهاب زمانی اتفاق می افتد که در معرض نور ماوراء بنفش (UV) قرار می گیرید.
یعنی همه انواع نور UV می توانند باعث برق زدگی چشم شوند، اما متداول ترین عامل و منبع آن، مشعل های جوشکاری و نگاه کردن به شعله جوشکاری هستند. پس علاوه بر مشعل یا تورچ جوشکاری، نور ماوراء بنفش از منابع دیگر نیز می تواند باعث به وجود آمدن این وضعیت شوند. به همین دلیل است که گاهی اوقات به آن برق زدگی چشم بر اثر جوشکاری، برق زدگی جوشکاری (welder’s flash) یا چشم قوسی (arc eye) نیز می گویند.
قرمزی چشم به دنبال جوشکاری شبیه آفتاب سوختگی چشم است و می تواند هر دو چشم شما را درگیر کند. قرنیه چشم انسان می تواند در عرض یک تا دو روز خود را ترمیم کند و معمولاً بدون بر جای گذاشتن هیچ گونه جراحتی بهبود می یابد. با این حال به علت حساس و نازک بودن بافت قرنیه چشم و عدم محافظت در برابر نور شدید جوشکاری از خود، اگر این عارضه درمان نشود، ممکن است چشم شما عفونت کند و در صورت جدی شدن ممکن است منجر به کاهش یا از دست دادن بینایی شود.
برق زدگی چشم بر اثر جوشکاری نیاز به مراقبت و درمان دقیق دارد زیرا یک وضعیت چشمی بسیار دردناک است. علاوه بر درمان پزشکی، چند درمان خانگی نیز ممکن است به تسریع بهبودی این بیماری کمک کند. اگرچه این درمان های خانگی ممکن است به کاهش علائم این عارضه چشمی کمک کنند، اما برای بهبودی سریع تر می توانید از درمان های پزشکی، پمادها، آنتی بیوتیک ها یا قطره های چشمی جوشکاری نیز استفاده کنید.
عوارض برق زدگی چشم
برق زدگی چشم میتواند چشمان شما را در برابر عفونت آسیب پذیرتر کند. این عارضه همچنین می تواند بدتر شده و منجر به شرایطی مانند دیستروفی قرنیه شوند. خوشبختانه این عوارض قابل درمان هستند و معمولاً شدید نمی شوند. مشابه اینکه آفتاب سوختگی های مکرر می تواند خطر ملانوم و سایر سرطان های پوست را افزایش دهد، اشعه ماوراء بنفش نیز ممکن است به مرور زمان به چشمان شما آسیب برساند. این ممکن است خطر ابتلا به ملانوم در سطح چشم شما (ملانوم ملتحمه) یا سایر شرایط را افزایش دهد.
انواع برق زدگی چشم
برق زدگی چشم برحسب آسیب وارده میتواند به دو دسته برق زدگی چشم توسط اشعه ماورا بنفش و برق زدگی حرارتی تقسیم شود.
- برق زدگی اشعه ماوراء بنفش (UV): این یک نوع برق زدگی یک نور است که درست خارج از آن چیزی است که چشم انسان میتواند ببیند. سوختگی قرنیه ناشی از اشعه ماوراء بنفش مشابه آفتاب سوختگی پوستی است که محافظت نشده یا برای مدت طولانی در معرض آفتاب قرار گرفته است. سوختگی قرنیه ناشی از اشعه ماوراء بنفش به عنوان فوتوکراتیت UV نیز شناخته میشود و چندین منبع مصنوعی اشعه ماوراء بنفش وجود دارد که ممکن است در زندگی روزمره با آنها مواجه شوید.
- برق زدگی حرارتی: این نوع برق زدگی، بیشتر سوختگیهای ناشی از گرما هستند. سوختگیهای فلاش حرارتی شامل قرار گرفتن ناگهانی و کوتاه در معرض گرمای شدید است. هرچه شدت گرما بیشتر باشد و/یا هر چه به منبع آن نزدیکتر باشید، سوختگی بدتر میشود.
برق زدگی چشم بر اثر جوشکاری ترکیبی از هر دو نوع برق زدگی است؛ زیرا در حین جوشکاری هم اشعه فرابنفش تولید میشود و هم بر اثر حرارت ممکن است قرنیه چشم آسیب ببنید.
مدت زمان بهبود برق زدگی چشم بر اثر جوشکاری
قرنیه به سرعت خود را ترمیم می کند و معمولاً بدون برجای گذاشتن جای زخم بهبود می یابد. در بیشتر موارد، اگر تمام دستورالعمل ها را دنبال کنید و از چشمان خود در برابر آسیب بیشتر محافظت کنید، بهبودی در 1-2 روز اتفاق می افتد.
با این حال، برخی از عوارض، مانند عفونت، ممکن است بلافاصله ظاهر نشوند. بنابراین، مهم است که در زمان تعیین شده برای معاینه مجدد با چشم پزشک خود مراجعه کنید. در صورتیکه از درمانهای خانگی استفاده کنید، احتمالاً مدت زمان بهبود افزایش خواهد یافت.
علائم برق زدگی چشم
- درد خفیف تا شدید در چشم آسیب دیده یا هر دو چشم (معمولاً چند ساعت پس از حادثه شروع می شود)
- احساس سوزش در چشم ها
- چشم های قرمز ورم کرده
- حساسیت زیاد چشم ها به نور
- چشمان خیس و اشک آلودشدن چشم ها
- تاری دید
- احساس فشار روی چشم ها یا وجود شئ خارجی در چشم انگار چیزی پشت چشم شما قرار دارد
- در برق زدگی چشم بر اثر جوشکاری چشمان شما خشک می شود و به لنز تماسی شما می چسبد و لایه کوچکی از سلول های قرنیه را پاره می کند. سلول ها به سرعت رشد می کنند، اما درد در هنگام بروز آاین عارضه شدید است.
علت برق زدگی چشم
پس از قرار گرفتن در معرض نور UV می توانید مبتلا به برق زدگی چشم شوید. برخی از دلایل رایج این عارضه عبارتند از:
- مشعل یا تورچ جوشکاری
- نور مستقیم خورشید
- انعکاس نور خورشید در آب یا روی برف در ارتفاعات بالا
- زدن رعد و برق در نزدیکی شما
- کسوف یا همان خورشید گرفتگی
- لامپ آفتابی در سالن های برنزه
- برخی از انواع لامپ ها مانند لامپ هالوژن یا لامپ های بزرگ عکاسی
علائم برق زدگی چشم
آیا تا به حال به طور اتفاقی به نور UV نگاه کرده اید؟ بله ، نگاه کردن به نور UV می تواند آسیب جدی به چشم وارد کند. سوزش چشم می تواند حسی ناخوشایند ایجاد کند. در حقیقت ، قسمت سفیدی چشم شما ممکن است قرمز یا صورتی به نظر برسد ، و سایر علائم ناخوشایند ممکن است باعث سوزش مانند پف کردن ، خارش و ترشحات چشم شود.
بنابراین چگونه می توانید متوجه شوید که برق زدگی چشم برای شما اتفاق افتاده است ؟ در اینجا برخی از نشانه هایی که ثابت می کند دچار برق زدگی چشم در اثر استفاده از دستگاه جوشکاری شده اید اشاره می کنیم .
- چشم های پرخون
- درد (خفیف تا بسیار شدید)
- چشمان اشک آلود
- حساسیت به نور
- تاری دید
- احساس چسبیدن جسم به چشم
مراقبت های انجام گرفته در منزل بعد از سوختگی چشم
ممکن است برای التیام و درمان سوختگی چشم محصولات متنوعی به شما پیشنهاد شده باشد مانند قطره چشم جوشکاری و تجویزهایی در این خصوص. مطمئنا این تجویزها راه حل های کارایی هستند اما فراموش نکنید که از هیچ کدام از آن ها بدون تجویز پزشک استفاده نکنید. اما اگر شما هم جزء افرادی هستید که به طب سنتی اعتقاد دارید و راه های بدون عوارض استفاده از درمان های خانگی را جز روش های خود قرار می دهید، میتوانید با رعایت احتیاط درمان برق زدگی چشم را با روشهای سنتی انجام دهید.
راه های تشخیص برق زدگی چشم
تشخیص این عارضه نیاز به معاینه چشم دارد. برای تشخیص، چشم پزشک یا پزشک بخش اورژانس بیمارستان شرح حال می گیرند، چشمان شما را معاینه می کنند و در مورد مواجهه اخیر شما با نور ماوراء بنفش صحبت می کنند. تشخیص برق زدگی چشم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
قطره های بی حسی (anaesthetic drops)
چشم پزشک ممکن است از قطره های چشمی برای بی حس کردن چشمان شما استفاده کند. این قطره ها به اندازه کافی در معاینه چشم ها تأثیرگذار هستند ولی نباید به طور منظم از آنها استفاده کنید، زیرا روند بهبودی را به تاخیر می اندازند
بازرسی (inspection)
چشم پزشک برای اینکه بفهمد چشم های تان آسیب دیده باید پلک ها، مردمک ها، پشت چشم و میزان بینایی آنها را بررسی نماید.
رنگ (dye)
چشم پزشک برای انجام معاینات بهتر و بررسی آسیب های احتمالی قرنیه ممکن است از یک رنگ مخصوص در چشمان شما استفاده کند هنگامی که از نور خاصی استفاده می شود، چشمان شما به طور موقت زرد شده و آسیب دیدگی را نشان می دهد. این رنگ بی ضرر است و با اشک شما شسته می شود.
درمان دارویی چشم جوش زده
قطره های گشاد کننده (dilating drops)
قطره های گشادکننده مردمک چشم مانند تروپیکامید گاهی اوقات برای شل کردن عضلات و ماهیچه های چشم مورد استفاده قرار می گیرد که به نوبه خود باعث کاهش درد می شوند و به چشمان شما اجازه می دهند که استراحت کرده و التیام یابند. استفاده از این قطره ها باعث می شود مردمک چشم شما (قسمت سیاه چشم) بزرگتر از حد معمول به نظر برسد. این اثر ممکن است چند ساعت یا چند روز طول بکشد.
پانسمان (dressing) یا استفاده از پد چشمی
با پوشاندن چشمان خودتان با یک پد چشمی اجازه استراحت داده و بهبودی را به آنها بدهید. این پدها مانع از این می شوند که نور خورشید مستقیم به چشمان شما بتابد.
پک های خنک (cool packs)
با قرار دادن این پک ها می توان برخی از عوارض را تسکین داد.
قطره یا پماد اشک مصنوعی (artificial tear drops or ointment)
این قطره ها ترجیحاً بدون مواد نگهدارنده باشند، بهتر است و استفاده از این قطره های چشمی ممکن است برخی علائم را تسکین دهند.
آنتی بیوتیک ها (antibiotics)
ممکن است به شما توصیه شود برای اینکه از عفونت های چشمی جلوگیری کنید، در خانه از قطره یا پماد آنتی بیوتیک استفاده کنید. توصیه های پزشک خود را در مورد استفاده از قطره یا پماد چشمی تجویز شده رعایت کنید. چشم پزشک همچنین ممکن است یک قطره ضد التهابی خفیف استروئیدی برای شما تجویز کند. توجه داشته باشید که قطره های استروئیدی را طبق دستور پزشک مصرف نمایید.
معاینه و بررسی (review)
چشمان شما 24 تا 48 ساعت پس از برق زدگی چشم مورد بررسی قرار گیرد تا روند بهبودی چشمان شما معاینه شود. برخی از مشکلاتمانند عفونت چشمی بلافاصله بعد از برق زدگی ظاهر نمی شوند. پزشک معالج شما در صورت وجود هر گونه مشکل جدی، شما را نزد چشم پزشک متخصص می فرستند که ممکن است لنز تماسی بانداژی را روی چشم شما قرار دهد تا زمانی که چشم بهبود یابد.
توصیه های کلی برای استفاده از قطره ها و پمادهای چشمی
- قبل از انجام هر گونه درمان خانگی یا استفاده از قطره ها یا پمادهای تجویز شده، دستان خود را قبل از دست زدن و لمس چشم ها بشویید.
- انگشت خود را روی گونه قرار دهید و پلک پایین را پایین بکشید.
- سر خود را به عقب خم کنید و مایع را در پشت پلک پایین بریزید.
- در هنگام استفاده از پماد، مقدار کمی از پماد را داخل پلک پایین چشم بگذارید، اطمینان حاصل کنید که نازل پماد به چشم شما برخورد نکند.
- درمان را تا زمان بهبودی چشمانتان ادامه دهید.
- تمام قطره ها و پمادها را در یخچال و دور از دسترس کودکان نگهداری کنید.
مراقبت از خود در خانه بعد از برق زدگی چشم بر اثر جوشکاری
- برای برق زدگی چشم ناگهانی یا اگر علائمی مثل تاری دید دارید در صورتی که قطره یا پماد چشمی استفاده نکرده اید، باید به پزشک خود یا به نزدیکترین بخش اورژانس بیمارستان مراجعه کنید.
- در روزهای اول از داروهای مسکن ساده مانند پاراستامول، ایبوپروفن یا کدئین استفاده کنید.
- دوز مناسب دارو را مصرف کنید. درد به احتمال زیاد حدود یک روز طول می کشد.
- در صورت استفاده از لنز تماسی، آن را خارج کنید.
- تا زمانی که چشمانتان خوب نشده از لنز استفاده نکنید.
- با مطالعه یا تماشای تلویزیون به چشمان خود فشار نیاورید.
- تا حد امکان در خانه بمانید تا از نور خورشید دوری کنید.
- برای محافظت از چشم در برابر گرد و غبار و کثیفی از عینک آفتابی استفاده کنید.
- اگر چشمان شما به نور حساس است در هنگام بیرون رفتن از عینک آفتابی استفاده کنید و یا در اتاق تاریک بمانید.
- همیشه هنگام جوشکاری یا حتی اگر در معرض نور خورشید هستید از عینک محافظ استفاده کنید. از عینک های آفتابی استفاده کنید که هم از UVA و هم UVB محافظت می کنند.
- از اشک مصنوعی یا روان کننده ها برای کمک به هر گونه ناراحتی در چشم خود استفاده کنید. شما می توانید این محصولات را بدون نسخه از اکثر داروخانه ها خریداری کنید.
- مهم است که در صورت توصیه پزشک، عدم کاهش التهاب، خارش یا سوزش چشم ها یا در صورت بدتر شدن و ضعیت تان، برای معاینه به کلینیک های بینایی سنجی یا یک چشم پزشک متخصص مراجعه کنید.
نحوه پیشگیری از برق زدگی چشم بر اثر جوشکاری
همیشه شنیده ایم که پیشگیری بهتر از درمان است. برای پیشگیری:
- از قرنیه در برابر اشعه ماوراء بنفش با استفاده از عینک ایمنی روکش دار یا استفاده از ماسک جوشکار هنگام جوشکاری محافظت نمایید.
- اطمینان حاصل کنید که عینک های مخصوص جوشکاری مطابق با استانداردهای جهانی ساخته شده اند و چشم ها را کاملاً می پوشانند.
- اگر برای جلوگیری از برق زدگی چشم، از عینک آفتابی استفاده می کنید، مطمئن شوید که آنها پلاریزه هستند و مانع رسیدن اشعه اشعه های UVA و UVB به چشم شما می شوند. هنگام خرید عینک آفتابی حتما برچسب روی آن را چک کنید
سخن پایانی
برق زدگی چشم میتواند توسط عوامل گوناگونی بوجود آید. یکی از مهمترین عوامل ایجاد کننده برق زدگی چشم، عدم استفاده از ماسک در هنگام جوشکاری است. در طی فرایند جوشکاری، اشعه مضر فرابنفش تولید میشود. جهت جلوگیری از ایجاد برق زدگی چشم در اثر جوشکاری، رعایت نکات ایمنی ضروری است. از اینکه این مقاله را مطالعه نمودید متشکریم. اگر انتقاد و پیشنهادی پیرامون این مقاله دارید، خوشحال می شویم در قسمت دیدگاه با ما و کاربران عزیز وینرتولز به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
در انتها به بررسی سوالات متداول میپردازیم:
[sp_easyaccordion id=”16614″]
منابع معتبری که در نوشتن این مقاله از آنها بهره گرفته ایم: stylecraze.com و betterhealth.vic.gov.au
از مطالب مفیدتان در مورد برق زدگی چشم سپاسگزارم🙏🙏🙏
سپاس از شما همراه بزرگوار، خوشحالیم که مورد توجه شما قرار گرفته. ایام به کام 🙏🙏🙏
سلام آیا جوشکاری یا برق زدگی چشم یا در معرض اشعه ماوراء بنفش بودن باعث فشار چشم بالا میشود.
سلام خیر، جوشکاری، برقزدگی چشم یا قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش به طور مستقیم باعث افزایش فشار چشم نمیشود.
اگر پس از جوشکاری یا قرار گرفتن در معرض نور شدید، علائمی مانند سوزش شدید، درد، تاری دید یا دیدن هاله اطراف نورها را تجربه کردید، حتماً به پزشک مراجعه کنید.