اینورتر جوشکاری دستگاههایی حساس و پیچیده هستند که در زمینه اتصالات قطعات صنعتی به یکدیگر بسیار کاربرد دارند. اما ممکن است در طول زمان و استفاده نادرست یا قرار گرفتن در شرایط نامناسب دچار آسیب شوند. تعمیر اینورتر جوشکاری ساده و آسان نخواهد بود و لازم است تا توسط افراد متخصص و تعمیرکاران حرفه ای صورت گیرد. در این مقاله در مورد علت خرابی اینورتر جوشکاری و روشهای برطرف کردن این خرابیها صحبت میکنیم.
اینورتر جوشکاری چیست؟
همانطور که میدانیم اینورتر جوشکاری پیشرفتهترین نسل دستگاههای جوشکاری در حوزه جوشکاری، کارهای صنعتی و نیمه صنعتی است که در مقایسه با نمونههای قدیمیتر مزایای بسیاری دارد و منبع تغذیه آن قادر به فراهم آوردن جریان بالا جوشکاری می باشد . برای مشاهده بهترین برند اینورتر جوشکاری کلیک کنید.
انواع اینورتر جوشکاری بر اساس کاربرد چیست؟
- اینورتر جوشکاری خانگی: این نوع اینورترها برای مصارف خانگی و تعمیرات سبک طراحی شدهاند و معمولاً دارای آمپر پایینتری هستند.
- اینورتر جوشکاری صنعتی: اینورترهای صنعتی برای مصارف سنگین و پروژههای بزرگ طراحی شدهاند و دارای آمپر بالا و قابلیتهای بیشتری هستند.
- اینورتر جوشکاری چندکاره: این نوع اینورترها قابلیت انجام انواع جوشکاری (MMA, TIG, MIG/MAG) را دارند و برای کارگاهها و تعمیرگاههایی که به انواع جوشکاری نیاز دارند، بسیار مناسب هستند.
دلایل رایج خرابی اینورتر جوشکاری:
- نوسانات شدید برق: میتواند به قطعات داخلی اینورتر آسیب برساند و باعث سوختن آنها شود.
- استفاده بیش از حد از دستگاه: کارکرد مداوم و طولانی مدت اینورتر بدون استراحت کافی، باعث گرم شدن بیش از حد قطعات و در نهایت خرابی آنها میشود.
- کیفیت پایین قطعات مصرفی: استفاده از الکترودهای نامرغوب، کابلها یا انبر جوشکاری معیوب و آسیب دیده میتواند به اینورتر آسیب برساند.
- ورود رطوبت به داخل دستگاه: نفوذ رطوبت به داخل اینورتر میتواند باعث ایجاد اتصال کوتاه و آسیب به قطعات الکترونیکی شود.
- ضربه خوردن به دستگاه: میتواند باعث شکستگی یا ترک خوردگی قطعات داخلی و اختلال در عملکرد آن شود.
- تنظیمات نادرست دستگاه: تنظیمات نادرست پارامترهای جوشکاری مانند جریان، ولتاژ و قطبیت میتواند به اینورتر فشار وارد کند و باعث خرابی آن شود.
- خرابی قطعات الکترونیکی: با گذشت زمان، قطعات الکترونیکی اینورتر مانند خازنها، دیودها و ترانزیستورها ممکن است خراب شوند و عملکرد دستگاه را مختل کنند.
- خرابی فن خنک کننده: خرابی فن خنک کننده باعث میشود که اینورتر به اندازه کافی خنک نشود و در نتیجه قطعات آن بیش از حد گرم شوند و بسوزند.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد آموزش جوشکاری زیر آب کلیک کنید.
علائم خرابی اینورتر جوشکاری:
روشن نشدن دستگاه:
یکی از واضحترین علت خرابی اینورتر جوشکاری ، روشن نشدن آن است. در صورت روشن نشدن دستگاه ممکن است دلایل متعددی مانند: خرابی یا قطعی کابل و دو شاخه، عدم اتصال کلید دستگاه، خرابی قسمت پاور اصلی دستگاه، خرابی سیستم تغذیه, برد مدار و قسمت تقویت آمپر اینورتر جوشکاری وجود داشته باشد. معمولا مشکل با تعویض شان برطرف خواهد شد. کلید این دستگاه به دلیل اینکه جریان برق زیادی را از خود عبور می دهد به سرعت تحت تاثیر قرار می گیرد و تقریبا هر سال نیاز به تعویض دارد.
جوشکاری ضعیف:
اگر کیفیت جوشکاری دستگاه افت کند، ممکن است ایرادی در اینورتر وجود داشته باشد. از جمله : بروز نقص در قسمت تغذیه اصلی دستگاه، خرابی در قسمت تقویت جریان و تغییر فرکانس دستگاه جوش، خرابی برد کنترل، سوختگی محل اتصال تسمه های مسی خروج , اتصالات ضعیف موتور و … برای رفع این مشکلات باید به تعمیرگاه های مخصوص مراجعه کرد.
خاموش شدن اینورتر جوشکاری در حین کار :
خاموش شدن اینورتر میتواند ناشی از : نقص در سیستم بایاس , خرابی خازن های راه اندازی , خرابی رله ها و سیم کشی , خرابی ترانزیستورها , دیودها و خازن ها باشد.
بوی سوختگی:
حس کردن بوی سوختگی از دستگاه نشان دهنده وجود مشکل در قطعات داخلی است.
صدای غیرعادی:
تولید صداهای غیرعادی مانند صدای سوت میتواند نشانه خرابی خازن , ترانس و برد مدار باشد. می توانید با تعویض الکترود، تنظیم صحیح دستگاه و تمیز کردن آن، مشکل را حل کنید.
گرم شدن بیش از حد دستگاه :
اگر بدنه اینورتر بیش از حد گرم شود، احتمال مسدود شدن مسیر ورودی هوا به فن و خرابی فن وجود دارد. که میتوانید مسیر ورودی هوا به فن را بررسی و تمیز کرده و فن را تمیز کنید یا در صورت لوم فن را تعویض کنید.
علت فیوز پراندن اینورتر جوشکاری چیست؟
این مشکل معمولاً به دلیل افزایش ناگهانی جریان برق، اتصال کوتاه یا خرابی در اجزای داخلی دستگاه رخ میدهد.پریدن فیوز در اینورتر جوشکاری میتواند دلایل مختلفی مانند دلایل زیر داشته باشد:
- بار بیش از حد: استفاده از الکترود با قطر زیاد، تنظیم جریان جوشکاری روی مقدار بالا یا جوشکاری طولانی مدت بدون وقفه میتواند باعث ایجاد بار بیش از حد روی دستگاه شود و منجر به پریدن فیوز شود.
- اتصال کوتاه: وجود رطوبت، آلودگی یا آسیب فیزیکی در کابلها، گیرهها و محل اتصال میتواند باعث اتصال کوتاه شود و فیوز را بپرد.
- خرابی قطعات داخلی: خرابی پل دیود، خازنها، ترانزیستورها یا سایر قطعات داخلی اینورتر میتواند باعث ایجاد اختلال در عملکرد دستگاه و پریدن فیوز شود.
- نوسانات برق: نوسانات شدید برق میتواند به اجزای داخلی اینورتر آسیب برساند و باعث پریدن فیوز شود.
- مشکل در سیم کشی: سیمکشی نامناسب، استفاده از سیمهای نازک یا اتصال نادرست سیمها میتواند باعث افزایش مقاومت و گرم شدن بیش از حد سیمها شود و در نتیجه فیوز بپرد.
- عیوب در برد کنترل: خرابی در برد کنترل اینورتر میتواند باعث ارسال سیگنالهای اشتباه به اجزای دیگر شود و منجر به پریدن فیوز شود.
نکات کلیدی در پیشگیری از خرابی اینورتر جوشکاری
- استفاده از محافظ برق: برای جلوگیری از آسیب دیدن اینورتر در اثر نوسانات برق، از محافظ برق استفاده کنید.
- رعایت دستورالعملهای کاربری: به طور دقیق دستورالعملهای کاربری دستگاه را مطالعه کرده و آنها را رعایت کنید.
- استفاده از قطعات مصرفی با کیفیت: از الکترودهای مرغوب، کابلهای جوشکاری مناسب و انبر جوشکاری با کیفیت استفاده کنید.
- نگهداری مناسب از دستگاه: اینورتر را در محیطی خشک و خنک نگهداری کنید و از ضربه , گرد و غبار و رطوبت به دستگاه جلوگیری کنید.
- سرویس دورهای دستگاه: به طور مرتب اینورتر را سرویس کرده و قطعات آن را تمیز کنید.
- قبل و بعد از شروع کار، ۱۵ دقیقه به دستگاه فرصت گرم شدن و خنک شدن بدهید.
- فیلتر هوای دستگاه را هر ماه یکبار تعویض کنید.
- به طور منظم دستگاه را گریس کاری و روغن کاری کنید.
- پس از هر بار استفاده، نازل دستگاه را تمیز کرده و در صورت امکان آویزان کنید.
- در صورت بروز مشکل، به یک متخصص مراجعه کنید.
کلام آخر
شما میتوانید با رعایت نکات ذکر شده در مورد علت خرابی اینورتر جوشکاری ، بسیاری از مشکلات رایج دستگاه جوش را شناسایی کنید. اما این تعمیرات و مشکلات کاملا تخصصی می باشند و حتما باید توسط تعمیرکاران متخصص انجام شود تا از آسیب بیشتر به دستگاه جلوگیری شود. زیرا ممکن است در صورت بی توجهی به مشکلات , دستگاه شما چند برابر بیشتر خسارت خواهد دید.