همانطور که میدانیم دستگاههای جوش آرگون AC و DC هر دو برای جوشکاری با گاز محافظ آرگون استفاده میشوند، اما تفاوتهایی در نوع جریان الکتریکی و کاربردهای آنها وجود دارد که بر کیفیت جوش و مواد قابل جوشکاری تأثیر میگذارد. با ما همراه باشید تا بیشتر در مورد تفاوت دستگاه جوش آرگون AC و DC صحبت کنیم.
جوشکاری AC چیست؟
جوشکاری AC مخفف Alternating Current یا جریان متناوب است. در این روش جوشکاری، جهت جریان الکتریکی به طور پیوسته تغییر میکند و به همین دلیل، به آن جریان متناوب میگویند. این ویژگی باعث میشود که اکسید آلومینیوم روی سطح فلزات فعال مانند آلومینیوم شکسته شود و جوشکاری با کیفیتتری انجام شود.
کاربردهای دستگاه جوش AC :
- جوشکاری فلزات نازک, آلومینیوم و آلیاژهای آن
- جوشکاری مس و آلیاژهای آن
- جوشکاری برخی از فلزات فعال دیگر
مزایا و معایب جوشکاری AC :
- جوشکاری آلومینیوم با کیفیت بالا، شکستن قوی اکسید آلومینیوم
- عملکرد خوب بر روی مواد مغناطیسی مانند آهن و فولاد
- نفوذ عمیق در مواد
- مناسب برای جوشکاری آرگون آلومینیوم به دلیل خروجی نرم، نفوذ عمیق و قابلیت کنترل بهتر
- دستگاههای جوش AC ارزانتر و مقرون به صرفهتر از تجهیزات DC میباشند.
- معایب: نفوذ کمتر در فلز، مناسب برای محدوده خاصی از فلزات
جوشکاری DC چیست؟
در جوشکاری DC یا مستقیم ، جریان الکتریکی در یک جهت ثابت جریان دارد. این نوع جریان نفوذ بیشتری در فلز ایجاد میکند و برای جوشکاری فلزاتی مانند فولاد ضد زنگ، مس و تیتانیوم و سایر فلزات غیر فعال مناسبتر است.
مزایا و معایب جوشکاری DC :
- نفوذ عمیق تر جوش در فلز، مناسب برای طیف وسیعی از فلزات
- در جوشکاری AC , قوس الکتریکی پایدارتری ایجاد میشود که منجر به کیفیت بهتر جوش میشود.
- مناسب برای پروژههای صنعتی و ساخت و ساز
- معایب: شکستن اکسید آلومینیوم ضعیفتر، نامناسب برای جوشکاری آلومینیوم
تفاوت دستگاه جوش آرگون AC و DC چیست؟
۱.تفاوت در قطبیت:
اولین و اصلی ترین تفاوت دستگاه جوش آرگون AC و DC , تفاوت در قطبیت است. یک خروجی AC قطبیت را تغییر میدهد و جریان دائما به جلو و عقب میرود. در صورتی که خروجی DC قطبیت را یکنواخت نگه میدارد و جریان در یک جهت جریان پیدا میکند. در ادامه بیشتر مفهوم قطبیت را شرح میدهیم.
۲. جهت جریان:
در جوشکاری AC جهت جریان الکتریکی به صورت متناوب تغییر میکند، در حالی که در جوشکاری DC جهت جریان مستقیم و ثابت است. همچنین، در AC به دلیل تغییر جهت متناوب جریان، اثرات مغناطیسی بیشتری ایجاد میشود که ممکن است در فرآیند جوشکاری تأثیرگذار باشد. از سوی دیگر، جریان DC باعث کاهش این اثرات مغناطیسی میشود.
۳. کاربرد:
جوشکاری AC معمولاً برای جوشکاری آلومینیوم و آلیاژهای آن استفاده میشود، زیرا این نوع جوشکاری در شکستن لایه اکسید آلومینیوم بسیار موثر است. از آنجاییکه در جوشکاری AC , قطبیت مدام تغییر میکند و قوس جوشکاری ناپایدار است لذا در فرآیندهای جوشکاری MIG یا FCAW کاربردی ندارد. این در حالی است که خروجی جریان مستقیم DC منبع تغذیه کاربردی و مناسب برای اکثر عملیات جوشکاری است.
۴. عملکرد تنگستن:
یکی از تفاوتهای بارز میان AC و DC، در عملکرد تنگستن است. در جوشکاری AC، تنگستن ها به طور متناوب پوسیده و ساییده میشوند که ممکن است منجر به سایش ناهمگن و ناپایداری فرآیند شود. در مقابل، جوشکاری DC باعث خرابی یک طرفه تنگستن نمیشود و فرآیند پایدارتری دارد.
۵. نفوذ در فلز :
عمق نفوذ جوش در جوشکاری AC کمتر از جوشکاری DC است.
۶. پایداری قوس:
قوس در جوشکاری AC نسبت به جوشکاری DC پایداری کمتری دارد.
قطبیت چیست؟
قطبیت در جوشکاری به جهت جریان الکتریکی بین الکترود جوشکاری و قطعه کار اشاره دارد. این جهت جریان، تاثیر مستقیم بر کیفیت جوش، میزان نفوذ، سرعت ذوب الکترود و حتی نوع الکترودی که استفاده میکنید خواهد داشت.
قطبیت از لحاظ موارد زیر بسیار حائز اهمیت است:
- نفوذ جوش: قطبیت میتواند بر میزان نفوذ جوش در فلز پایه تاثیر بگذارد.
- سرعت ذوب: قطبیت بر سرعت ذوب الکترود و در نتیجه سرعت جوشکاری تاثیر میگذارد.
- پاشش: قطبیت میتواند بر میزان پاشش ذرات مذاب در حین جوشکاری تاثیر بگذارد.
- شکل پروفیل جوش: قطبیت بر شکل پروفیل جوش و ظاهر نهایی آن تاثیرگذار است.
معرفی دستگاه جوش آرگون AC و DC:
دستگاه جوش آرگون 315 آمپر وینر مدل 1850
دستگاه جوش آرگون وینر مدل 1850 قابلیت جوشکاری برق (MMA) آرگون پالسی(Pulse TIG)، جوشکاری آرگون (DC TIG) DC و جوشکاری آرگون (AC TIG) AC را دارد و دارای موج مربعی AC مناسب برای جوشکاری آلومینیوم و آلیاژی و موج مربعی DC مناسب برای جوشکاری استیل استنلس و استیل آلیاژ، استیل کربن، مس و فلزات غیر آهنی است. برای مشاهده سایر مشخصات دستگاه جوش آرگون 315 آمپر پالسی AC/DC وینر مدل 1850 کلیک کنید.
دستگاه جوش آرگون دیجیتالی AC/DC وینر مدل 1850N
دستگاه جوش آرگون دیجیتالی AC/DC وینر مدل 1850N مناسب برای جوشکاری تیگ DC و تیگ پالسی، تیگ AC و تیگ AC پالسی و جوشکاری الکترود است و در صنایع کشتی سازی، قالب سازی، خودروسازی، لوازم خانگی و …کاربرد دارد.
جمع بندی
امیدواریم در این مقاله به تفاوت دستگاه جوش آرگون AC و DC پی برده باشید. دو جریان DC و AC هر کدام ویژگی های خاص خود را دارند اما همواره پیشنهاد میشود جوشکاران مبتدی کار خود را با جوشکاری جریان DCشروع کنند. دقت داشته باشید که جوش AC تنها برای جوش دادن فلزات بسیار ضخیم آلومینیوم است. در جوشکاری فلز بایستی به نوع جریان برق، میزان آمپر، نوع الکترود و نوع جوشکاری را متناسب با فلز و ضخامت آن دقت شود تا مهره جوش هایی باکیفیت و بدون هیچ گونه عیوبی ایجاد شوند.