انبر جوش و انبر اتصال، یکی مهمترین ابزارهای مورد استفاده در فرایند جوشکاری هستند. برای نگه داشتن الکترود، اتصال دو قطعه به هم، شکل دادن و اتصال قطعات فلزی به یکدیگر از انبر جوش و انبر اتصال استفاده میشود. انبر اتصال برای نگه داشتن موقت دو قطعه کاری در کنار یکدیگر استفاده می شود. با وجود آنها، قطعات محکم کنار یکدیگر نگه داشته میشوند بطوریکه می توان آن ها را به هم جوش داد. آنها اغلب برای نگه داری ورقه ها و قطعات بزرگ که به راحتی با دست کنار هم نمی توان نگه داشت استفاده می شوند. انبر جوش و انبر اتصال با دستههای محکم طراحی شدهاند تا در حین انجام جوشکاری، کنترل دقیقی روی آنها انجام شود. انبر جوش در انواع مختلفی وجود دارد که هر کدام برای هدف خاصی مورد استفاده قرار میگیرند. اگر به تازگی با حرفهی جوشکاری آشنا شدهاید. حتما باید با انواع انبر جوش، انبر اتصال و کاربرد آن به خوبی آشنا شوید. در ادامه همراه ابزار جوش و برش وینر باشید.
انبر اتصال چیست؟
انبر اتصال به طور موقت دو قطعه را در کنار هم نگه میدارد تا فرایند جوشکاری به سهولت انجام شود. انبر اتصال به ویژه برای ورقها و قطعات بزرگی که نگه داشتن آنها با دست دشوار است مورد استفاده قرار میگیرد. اگر تازه کار هستید، حتی برای اتصال قطعات کوچک هم از انبر اتصال استفاده کنید. اگر در جوشکاری نیاز به یک دست اضافی دارید، انبر اتصال میتواند کمک شایانی به شما کند. انبر اتصال جریان منفی را ایجاد میکند و تنوع زیادی دارد. هر کدام از انواع انبر اتصال برای کاربردی خاص تخصص یافتهاند. انبر اتصال تقریباً در هر فرایند جوشکاری استفاده میشوند. پروژههای بزرگ بدون آنها کامل نمیشود. انبر اتصال برای نگه داشتن موقت دو قطعه کاری در کنار یکدیگر استفاده میشود. با وجود آنها، قطعات محکم کنار یکدیگر نگه داشته میشوند بطوریکه میتوان آنها را به هم جوش داد. آنها اغلب برای نگه داری ورقهها و قطعات بزرگ که به راحتی با دست کنار هم نمیتوان نگه داشت استفاده میشوند.
انواع گیره های اتصال
انبر اتصال در انواع و اندازههای مختلفی موجود بوده و هر کدام یک نقش منحصر بفرد را انجام میدهند. هر نوع انبر موجب افزایش دقت و کارایی عملیات جوشکاری شده و نیازهای جوشکاران را برآورده میسازد. در ادامه به بررسی انواع انبر اتصال میپردازیم:
گیره C یا گیره G:
پرکاربردترین گیره برای نگه داشتن قطعات فلزی کنار هم گیره C است. برای باز کردن آن کافی است تا پیچ آن باز شود، با این حال آزادسازی آنی قطعه کمی طول میکشد و سریع امکان پذیر نیست. مهمترین عیب گیره C این است که به کندی از قطعه جدا میشود. اگر نیاز به فشار زیاد جهت اتصال محکم دو قطعه دارید، حتماً از گیره C استفاده کنید.
انبر اتصال قفل شو:
انبر اتصال قفل شو روی قطعات کار قرار گرفته و قطعه را به سطح کار به صورت محکم متصل میکند. به دلیل ساختار اهرمی، دارای مکانیسم تراز بوده و به هیچ عنوان قطعه کج قرار نمیگیرد. برای قطعات کوچک معمولاً از انبر اتصال قفل شو استفاده میشود.
انبر اتصال فنری:
انبر اتصال فنری دارای مکانیزم فنری برای محکم کردن دو قطعه کار در هنگام جوشکاری هستند. این گیرهها به گونهای طراحی شدهاند که از طریق یک مکانیسم فنری، اتصال قوی را ایجاد میکنند. انبر اتصال فنری در اندازههای مختلف از کوچک تا بزرگ وجود دارد؛ از گیرههای کوچک برای کارهای ظریف و از گیرههای بزرگ برای کارهای سنگینتر استفاده میشود. با فشردن دستههای انبر، انتهای آن بسته شده و با رها کردن انتها، گیره به حالت اول خود باز میگردد.
گیره دو محور:
انبر اتصال دو محور این امکان را به شما میدهد تا قطعات کار را با زاویه دقیق نگه دارید. اگر قسمتی از کار به صورت یکنواخت است میتوانید به راحتی و توسط گیره دو محور آن را نگه دارید. همچنین میتوانید زاویه 90 درجه را تراز کنید. به صورت کلی از گیره دو محور برای قطعات با ضخامتهای متفاوت استفاده میشود.
انبر اتصال جهشی:
یکی از مقرون بصرفه ترین انواع انبر اتصال، گیرههای جهشی است. استفاده از انبر اتصال جهشی به سادگی انجام میشود و تنها کافی است تا دسته آنها را فشار دهید تا گیره فیکس شود. برای اتصال قطعات کوچک از گیره جهشی استفاده میشود.
انبر اتصال F (کشویی):
انبر اتصال F تا حد زیادی شبیه به گیره C شکل است با این تفاوت که برای قطعات بزرگ هم مورد استفاده قرار میگیرد. این گیرههای برای محکم نگه داشتن لولهها هم مناسب بوده و مورد استفاده قرار میگیرند.
گیرههای مغناطیسی:
یکی از جدیدترین انواع انبر اتصال، گیرههای مغناطیسی است. تفاوت گیرههای معمولی و مغناطیسی در این این است که در اولی از پیچ و مهره و… برای اتصال استفاده میشود، درحالیکه در گیرههای مغناطیسی از نیروی مغناطیسی استفاده میشود. گیرههای مغناطیسی کارآمد هستند و استفاده از آنها آسان است. البته باید توجه داشته باشید که میدان مغناطیسی ممکن است روی جوشکاری اثر بگذارد.
نکات مهم در تهیه گیره اتصال:
مانند هر محصول دیگری برای خرید یک گیره اتصال باید به یک سری از موارد دقت کرد. لیستی از برخی از موارد در زیر آورده شده است:
- مواد به کار رفته: انبرهای اتصال جوشکاری اغلب از فولادهای ضد زنگ یا چدن هستند. بعضی اوقات آهن میتواند مستعد زنگ زدگی باشد، اما از فولاد نیز ارزانتر است. تصمیم شما به این بستگی دارد که شما مایل به صرف هزینه هستید یا خیر . و به چه میزان مایل به جایگزین کردن گیرههای زنگ زده هستید.
- جزئیات ساخت و ساز: دانستن اینکه انبرهای اتصال چطونه ساخته شده اند میتواند به کیفیت کلی آن بینش خوبی بدهد. آیا آنها تکه تکه به هم متصل شده اند؟ یا این سوال که، تقلبی هستند؟ اگر در حال خرید گیره جدید هستید، اغلب میتوانید این اطلاعات را در برچسب محصول بیابید.
- دستهها: بعضی از گیرهها روی قسمتهایی که مواد را در کنار هم نگه میدارند دارای لنتهای نرم یا لاستیکی هستند. این میتواند از خراش و ساییدگی مواد جلوگیری کند. بعضی اوقات این بستر باعث میشود یک گیره هزینه بیشتری داشته باشد، اما اگر پروژههای شما به زیبایی شناسی توجه بیشتری دارند، ممکن است بخواهید از این نوع گیره استفاده کنید.
- ظرفیت باز شدن دهانه: دانستن حداکثر ضخامت قابل استفاده در گیره قبل از شروع پروژه مفید است. شما نمیخواهید خود را در شرایطی بیابید که نتوانسته اید یک پروژه را به موقع به اتمام برسانید. گاهی علت به موقع تمام نشدن پروژه نداشتن تجهیزات مناسب برای آن است.
- تراز صحیح: اگر گیرههای شما نمیتوانند موارد مورد نظر را در تراز مناسب قرار دهند، نمیتوانید از پروژههای خود انتظار خوبی داشته باشید. قبل از شروع هرگونه جوش، مطمئن شوید که وسایل به درستی درون گیرهها تنظیم شده است.
تعداد گیره های مورد نیاز در جوشکاری
تعداد گیرههای مورد نیاز در فرایند جوشکاری به نوع پروژه بستگی دارد. به صورت کلی برای شروع کار میتوانید با 10 گیره یک پروژه کوچک را انجام دهید. تعداد گیرههای مورد نیاز در جوشکاری بستگی به نوع و اندازه قطعات فلزی، نوع فرآیند جوشکاری و شرایط محیطی دارد. اما به طور کلی، موارد زیر باید در نظر گرفته شوند. این عوامل شامل:
- تعداد قطعات: اگر قطعاتی که قرار است جوش داده شوند، بیشتر از یک عدد باشند، ممکن است نیاز به گیرههای اضافی برای نگهداری و ثابتسازی آنها داشته باشید.
- اندازه و وزن قطعات: قطعات بزرگ و سنگین نیاز به گیرههای قوی تر و بیشتری دارند تا به خوبی نگهداری شوند و از حرکت ناخواسته جلوگیری کنند.
- نوع فرآیند جوشکاری: برخی از فرآیندهای جوشکاری نیاز به گیرههای خاص دارند که برای تثبیت و نگهداری قطعات استفاده میشوند.
- شرایط محیطی: در برخی شرایط محیطی مانند وجود لرزش، فشار یا دماهای بالا، نیاز به گیرههای قویتر و مقاومتر است.
بنابراین، تعداد و نوع گیرههای مورد نیاز در جوشکاری به عوامل مختلفی بستگی دارد که باید با دقت انتخاب شوند تا فرآیند جوشکاری به خوبی انجام شود.
راهنمای خرید و نگهداری از انبر اتصال جوشکاری
اگر قصد خرید انبر اتصال جوشکاری را دارید، بهتر است که نکات زیر را رعایت کنید:
- انتخاب گیره مناسب: انتخاب گیرههای مناسب با اندازه و نوع قطعات فلزی اهمیت دارد. گیرهها باید قوی، مقاوم و مناسب برای نگهداری قطعات باشند.
- تعداد مناسب گیرهها: استفاده از تعداد مناسب گیرهها برای نگهداری و تثبیت قطعات جوشی از اهمیت بالایی برخوردار است تا جوشکاری به درستی انجام شود.
- تثبیت قطعات: قبل از شروع جوشکاری، اطمینان حاصل کنید که قطعات فلزی به خوبی توسط گیرهها نگهداری میشوند تا از حرکت ناخواسته جلوگیری شود.
- محل قرارگیری گیرهها: گیرهها باید در نقاط استراتژیک قرار گیرند تا قطعات به درستی تثبیت شوند و جوشکاری به صورت صحیح انجام شود.
- تعویض گیرهها: در صورت لزوم، گیرهها باید به راحتی تعویض شوند تا فرآیند جوشکاری به صورت موثر انجام شود.
- تمیزی گیرهها: اطمینان حاصل کنید که گیرهها تمیز و خالی از چربی یا ذرات دیگر هستند تا از تأثیرات منفی بر روی جوشکاری جلوگیری شود.
- کنترل فشار گیرهها: فشار مناسب گیرهها بر روی قطعات مهم است تا از تغییر موقعیت قطعات در حین جوشکاری جلوگیری شود.
با رعایت این نکات، استفاده از گیرههای جوش میتواند به بهبود کیفیت و دقت جوشکاری کمک کند و از وقوع مشکلات جلوگیری نماید.
انبر جوش چیست؟
انبر جوش (electrode holder) نگهدارنده الکترود است و الکترود جوشکاری را در موقعیتی ایمن قرار میدهد که امکان کنترل بهتر را فراهم میکند . این انبر دارای یک دسته توخالی وعایق بندی شده است که امکان اتصال ایمن کابل جوش را به نگهدارنده فراهم میکند. همچنین در اندازه ها و طرحهای متنوعی ساخته میشود. به دلیل عایق بودن دسته، امکان اتصال کوتاه و خطر برق گرفتگی وجود ندارد. انبر جوش به عنوان نگهدارنده الکترود وظایف متعددی را انجام میدهد. هدف اصلی استفاده از انبر جوش نگه داشتن و محکم کردن الکترود در طول فرایند جوشکاری است.
ویژگیهای انبر جوشکاری
هدف اصلی انبر جوش، ثابت نگه داشتن الکترود است. با این حال انبر اتصال جوشکاری ویژگیهای دیگری نیز دارد که شامل:
- رسانایی: اتصال الکتریکی قوی و پایدار بین منبع برق و الکترود جوشکاری را تضمین کرده و اجازه میدهد جریان الکتریکی برای تولید قوس جوشکاری عبور کند.
- مقاومت در برابر حرارت: انبر جوش برای مقاومت در برابر گرمای تولید شده جوشکاری، جلوگیری از گرمای بیش از حد و اطمینان از عملکرد ایمن طراحی شده است.
- عایق: بسیاری از انبرهای جوشکاری دارای دستههای عایق برای محافظت از جوشکار در برابر شوک الکتریکی هستند.
- قابلیت تنظیم: برخی از انبرهای جوش دارای ویژگیهای قابل تنظیم هستند که امکان تعویض آسان الکترودها با اندازهها و طولهای مختلف را فراهم میکند.
- مکانیسم بستن: بعضی از انبرهای جوشکاری دارای گیره برای محکم نگه داشتن الکترود در جای خود هستند. این مکانیسم از لغزش در حین جوشکاری جلوگیری میکند.
- دوام بالا: نگهدارندههای الکترود از مواد مستحکم ساخته شده و در برابر شرایط سخت محیط جوشکاری مقاومت بالایی دارند.
- ویژگیهای ایمنی: انبر جوش اغلب دارای ویژگیهای ایمنی مانند عایق حرارتی، کاهش خطر برق گرفتگی و سایر موارد است.
نحوه استفاده از انبر جوش
ابتدا از تمیز بودن محل کار و میز اطمینان حاصل کنید. همچنین هرگونه روغن، زنگ زدگی و رنگ را از سطح میز کار تمیز کنید. قبل از هر کاری از وسایل حفاظتی حین جوشکاری استفاده کنید. انبر جوش باید عاری از هرگونه روغن و کثیفی باشد. سطح آلوده را با کاغذ سنباده و برس سیمی تمیز کنید. آلودگی میتواند موجب پاشش حین جوشکاری شود.
- الکترود و محدوده آمپر را را انتخاب کنید.
- انبر جوش را به صورت ایمن گذاشته و الکترود را در انبر جوش قرار دهید. مطمئن شوید که انبر جوش در دست غالب شماست.
- گیره یا اتصال به زمین را به قسمتی از فلز متصل کنید.
- دستگاه جوش را روشن کنید.
- آمپر دستگاه جوش را با توجه به اندازه الکترود تنظیم کنید.
- الکترود را به سطح فلز بزنید تا قوس الکتریکی ایجاد شود.
- پس از اتمام دستگاه جوش را خاموش کنید.
- الکترود را از انبر جوش خارج کنید (اگر الکترود باقی مانده است)
هرگز از انبر جوش شکسته یا آسیب دیده استفاده نکنید. قبل از انجام فرایند جوشکاری حتما انبر جوشکاری را بررسی کرده و از محکم بودن فنرها اطمینان حاصل کنید.
سخن پایانی
اگر قصد دارید اتصال جوش را بطور دقیق انجام دهید حتماً باید قطعه کار و الکترود را ثابت نگه دارید. انبر اتصال و انبر جوش این نقش را انجام میدهند و عملیات جوشکاری کارآمد و دقیق را برای جوشکاران تضمین میکنند. در خاتمه، انبر جوشکاری و انبر اتصال به ترتیب ابزار ضروری در فلزکاری و کارهای الکتریکی هستند. درک انواع و عملکردهای مختلف این انبردست به شما کمک می کند ابزار مناسبی را برای پروژه جوشکاری یا الکتریکی خاص خود انتخاب کنید. اگر نیاز به شکل دادن به قطعات فلزی یا ایجاد اتصالات سیمی مطمئن داشته باشید، داشتن انبر مناسب می تواند تفاوت قابل توجهی در کیفیت و کارایی کار شما ایجاد کند. از اینکه این مقاله را مطالعه نمودید متشکریم، اگر انتقاد و پیشنهادی در پیرامون این مقاله دارید در قسمت دیدگاه بنویسید.
سوالات متداول
در انتها به بررسی سوالات متداول میپردازیم:
منابع : enginemechanics – workshopwelding – lgtools – sino-welding
ممنون از شما . واقعا همونی بود که می خواستم،کامل و بدون نقص
خوشحالیم که اینو میشنویم باعث افتخاره
سلام اگه جای انبر جوش و اتصال جابجا بشه چی میشه؟
با سلام و احترام
یه مقدار ولت خروجی در دستگاه جوش کم و یا زیاد میشود و اتفاق خاصی نمیفته
با تشکر