مقالات

اشتباهات رایج در جوشکاری

اشتباهات رایج جوشکاری

همانطور که میدانید جوشکاری یک فرآیند بسیار حساس و ظریف بوده و اشتباهات و خطاهای جوشکاری میتوانند بر کیفیت جوش، عمر مفید سازه و ایمنی کار تأثیرگذار باشند و سبب ایجاد خسارت و ضررهای مالی زیادی شوند. پس باید هر فردی که به تازگی به عرصه جوشکاری قدم گذاشته با این اشتباهات آشنایی داشته باشد تا بتواند در حد ممکن آنها را کاهش دهد. در ادامه به برخی از اشتباهات رایج جوشکاری و راه‌های جلوگیری از آن‌ها می‌پردازیم.

اشتباهات رایج جوشکاری و نحوه رفع آنها :

تخلخل (Porosity):

تخلخل هنگامی بوجود می آید که گازهای ذوب شده در زیر سطح جوش حبس و با سرد شدن فلز هم از آن خارج نمیشوند و معمولا به علت آلودگی فلز، ناکافی بودن گاز محافظ، انتخاب نادرست گاز محافظ، گاز آلوده، موقعیت نادرست تورچ رخ میدهد. از جمله راههای جلوگیری از تخلخل میتوان به تمیز کردن کامل فلز و فیلر، خشک بودن الکترود, توجه به میزان طول قوس, استفاده از مواد مصرفی تمیز و با کیفیت، بررسی جریان گاز و نوع گاز و تنظیم صحیح زاویه و فاصله تورچ اشاره کرد.

ترک خوردگی:

ترک یکی از خطرناک ترین اشتباهات رایج جوشکاری است و می تواند در فلز اصلی و یا فلز جوش به علت تنش‌های حرارتی زیاد، سرد شدن سریع جوش، وجود هیدروژن در فلز و ناخالصی‌ها رخ دهد . از جمله ترک خوردگی های متداول می توان به ترک فلز جوش، ترک پنجه، ترک سطح جوش و… اشاره کرد. با راهکارهایی مانند کنترل سرعت جوشکاری، پیش گرم کردن قطعات، استفاده از مواد مصرفی با کیفیت و انتخاب روش جوشکاری مناسب میتوان از ترک خوردگی در جوشکاری جلوگیری کرد.

عدم نفوذ کامل سیم جوش (Lack of penetration-LOP) :

این مشکل معمولا به علت عدم نفوذ کامل سیم جوش در شیارهای مورد نظر , جریان جوشکاری کم، سرعت جوشکاری زیاد، فاصله زیاد تورچ از قطعه کار رخ میدهد . در صورت عدم نفوذ کامل سیم جوش اتصال و کیفیت جوشکاری دو قطعه به خوبی انجام نمیشود . با راهکارهایی مانند افزایش جریان جوشکاری، کاهش سرعت جوشکاری و کاهش فاصله تورچ از قطعه کار میتوان از بروز این خطا جلوگیری کرد.

عدم ذوب کامل (Lack of Fusion):

عدم ذوب کامل سیم جوش باعث عدم اتصال صحیح آن به فلز اصلی میشود.

دلایل ایجاد:

  • آلودگی سطح قطعات فلزی
  • زنگ زدگی
  • فاصله زیاد مشعل از قطعه کار
  • حرارت کم
  • سرعت دست نامناسب
  • استفاده از قطبیت جریان اشتباه و الکترود نامناسب
  • استفاده نادرست از جریان گاز و اتصالات غلط

بهترین راهکارها برای جلوگیری از ذوب ناقص سیم جوش : تمیز کردن کامل سطح فلز، کاهش فاصله تورچ از قطعه کار و کاهش سرعت جوشکاری می باشد.

بریدگی :

بریدگی یک ضعف بزرگ در جوشکاری است و به معنای وجود شیار ذوب شده روی فلز می باشد که باعث جدا شدن یا سوختن قسمتهایی از فلز اصلی و ایجاد شیار در قسمتهای آسیب دیده میشود. از دلایل این مشکل میتوان به جریان جوشکاری زیاد، طول قوس نامناسب, سرعت جوشکاری بالا و زاویه نامناسب تورچ اشاره کرد. در برخی موارد مشکل بریدگی به راحتی با جوش کاری مجدد قسمت های آسیب دیده و الکترود های کوچک تر قابل حل می باشد.

گرده جوش اضافی:

گرده جوش اضافی زمانی به وجود می آید که مقدار فلز جوش تولید شده برای پر کردن اتصالات ، از مقدار مورد نیاز ما بیشتر شود. این مشکل معمولا به دلیل جریان جوشکاری زیاد و سرعت جوشکاری کم رخ میدهد و اکثرا در پاس نهایی یا پاس ریشه دیده شده و باعث میشود گوشه های تیزی در پنجه جوش به وجود بیاید که بسیار خطرناک است.

ناخالصی‌های سرباره:

ناخالصی‌های سرباره، مواد جامد غیرفلزی است که در حین فرآیند جوشکاری در فلز جوش به دام می‌افتند. این ناخالصی‌ها معمولاً ترکیبی از اکسیدهای فلزی، سیلیکات‌ها و سایر مواد هستند که از پوشش الکترود، شار یا مواد افزودنی دیگر منشأ می‌گیرند. ناخالصی ها معمولا به علت تمیز نکردن سرباره بین پاس‌های جوش، استفاده از الکترود یا سیم جوش نامناسب رخ میدهند که به راحتی با تمیزکاری منظم بین پاس‌ها و الکترود مناسب قابل حل است.

انحراف قوس:

انحراف قوس پدیده ای است که قوس الکتریکی در حین جوشکاری به جای حرکت مستقیم بین الکترود و قطعه کار، به سمت جلو و عقب یا کناره‌ها منحرف می‌شود و باعث کاهش کیفیت جوش, ایجاد نفوذ ناقص، ایجاد حفره در جوش ,تخلخل, افزایش پاشش و شکل نامناسب جوش میشود. عوامل متعددی مانند میدان‌های مغناطیسی, جریان هوا, طول قوس نامناسب , زاویه نامناسب الکترود, نوع و جنس الکترود و ناخالصی‌ها در فلز پایه سبب انحراف قوس میشوند.

پاشش :

پاشش ذرات کوچکی از سیم جوش هستند که در حین جوشکاری از تورچ یا الکترود به اطراف پراکنده میشوند. هر چند پاشش یک مشکل بزرگ در جوشکاری نیست اما بالطبع بعد از اتمام کار، زمان تمیز کردن شما را ‌افزایش می‌دهند. معمولا جوشکاری استیک و میگ از جمله فرآیندهای جوشکاری هستند که پاشش بیشتری دارند. مواردی مانند آمپراژ خیلی بالا, ولتاژ خیلی کم یا سرعت سیم خیلی زیاد (میگ) , طول قوس بیش از حد طولانی و زاویه کار خیلی تند باعث ایجاد پاشش میشوند. همواره توصیه میشود برای جلوگیری از ورود این ذرات به داخل چشم از کلاه ماسک جوشکاری و عینک های جوشکاری استفاده شود. این مشکل نیز با تنظیم قطبیت و جریان جوشکاری و افزایش فاصله تورچ از قطعه کار قابل حل است.

نکات مهم برای جلوگیری از اشتباهات رایج جوشکاری :

  • رعایت استانداردهای جوشکاری
  • بررسی بخش های مختلف دستگاه و اطمینان از عملکرد درست
  • شناسایی و انتخاب صحیح الکترود, سیم جوش و گاز محافظ مناسب کار
  • بازرسی جوش
  • آموزش مستمر
  • استفاده از تجهیزات ایمنی

نتیجه گیری

هدف از ارائه این محتوا, افزایش اطلاعات در زمینه به حداقل رساندن اشتباهات رایج جوشکاری است. اشتباهات جوشکاری میتوانند موجب ضررهای بسیاری مانند از بین رفتن انسان , خرابی ساختمان خانه ها ، مراکز عمومی و سقف مکان های ساخته شده از آهن و فولاد و … شوند. شما کاربران عزیز میتوانید جهت دریافت مشاوره بیشتر در این زمینه و همچنین خرید دستگاه جوش و بازدید از محصولات وینر با ما تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *